epson 4800 pro's network setup

Questions on Installation

epson 4800 pro's network setup

Postby carpman » Fri Feb 11, 2011 4:22 pm

Hello, i have an epson 4800 stylus pro, i am using Gentoo linux and have installed turbo print via xwing overlay.

I ran tpsetup --update as instructed by ebuild.

I am using the printer own print server via addon network card, i have installed and can print to this printer via cups and guten driver.


When i ran xtpsetup it automatically listed Epson_StylusPro4800, i selected this and it gave

connection - local prnter
device name socket//http:/192.168.1.3 (correct IP)

tried printing test page but no go :(


Next i tried tcsetup via console using IPP as connection, with these details in config

Code: Select all
Default=0
Name="Epson_StylusPro4800"
Short="tp4800"
Port="ipp"
Devicename="socket://192.168.1.3"
Filename="/tmp/turboprint.prn"
Remoteprinter="epson_4800_ipp"
Remoteserver="http://192.168.1.3:631/epson_4800_ipp"

Driver="Epson_StylusPro4800"



No go with test page form this and cannot see printer as printer option?

Also cups only have the guten driver 4800 printer and no TP printer?

any ideas?

cheers
carpman
 
Posts: 4
Joined: Fri Feb 11, 2011 3:59 pm

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby zedonet » Fri Feb 11, 2011 5:00 pm

Hello,

the printer setup in TurboPrint Control is probably not correct. Please open TurboPrint Control, press "Edit" and set

Printer is: X standard printer
Choose port = Other
Other port = socket://192.168.1.3

Then select "OK" and open the "Toolbox" dialog and print a test page.
zedonet
Site Admin
 
Posts: 1396
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby carpman » Fri Feb 11, 2011 6:03 pm

Hello and thanks for reply.

The only setup or CP i have for TP is xtpsetup ?

I removed the setting from etc/turboprint/turboprint.cfg and started xtpsetup

I click on add printer and the epson 4800 is automatically selected, i click ok.


Know i get edit printer window,
Code: Select all
short name = tp0
config name = Epson_StylusPro_4800
Connection = local printer
device name = socket://192.163.1.3



i don't see your options of
Code: Select all
Printer is:
Choose port =
Other port =



There is an option under connection for:

Other (CUPS URI)


cheers
carpman
 
Posts: 4
Joined: Fri Feb 11, 2011 3:59 pm

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby zedonet » Mon Feb 14, 2011 10:38 am

Hello,

the instructions were referring to the GUI setup settings of TurboPrint Control. "Printer is: X standard printer" means that you should select the "standard printer" option in the menu. Select "other" in the popup menu named "Choose port" and type "socket://192.168.1.3" in the "Other port" field.

Please make sure that your printer's IP address is reachable within your network, e.g. by typing "ping -c3 192.168.1.3" in a terminal window. If your packets get lost, the IP address does not match to your IP environment or is not reachable.
zedonet
Site Admin
 
Posts: 1396
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby carpman » Tue Feb 15, 2011 11:14 am

Hello and thanks for reply. The printer is working fine on the network, can ping and print test page from cups install of printer.

When i run xtpsetup i get following windows:

turbo_print_01.png
turbo_print_01.png (57.24 KiB) Viewed 1947 times


turbo_print_02.png
turbo_print_02.png (38.58 KiB) Viewed 1947 times


turbo_print_03.png
turbo_print_03.png (20.96 KiB) Viewed 1947 times


After 3 i try print test page which does not work, after clicking on 'OK' i see this in console

Code: Select all
hamlet michael # xtpsetup
lp: Forbidden
carpman
 
Posts: 4
Joined: Fri Feb 11, 2011 3:59 pm

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby carpman » Wed Feb 16, 2011 6:57 pm

Ok got it working, sort of?

I added root and myself to lpd group as this was one error.

I re emerge cups and started with a fresh conf.

I then ran xtpsetup and all went well, printer found and test page printed. TP printer now in cups cp along side gutin print driver.

Now this where the problems starts, can print using the gutin print driver but not the TP driver from apps. Tried printing a test page via cups for TP printer, although it reports the job as printed it never actually get printed?

I check the cup cp printer list and under Status for the TP it says

Idle - "TurboPrint: printing page 1, 99% complete..."

any ideas
carpman
 
Posts: 4
Joined: Fri Feb 11, 2011 3:59 pm

Re: epson 4800 pro's network setup

Postby zedonet » Thu Feb 17, 2011 9:19 am

I just saw from your screenhots that you are using the old version TurboPrint 1.x which is no longer supported and which is quite tricky to install on current Linux distributions (sorry that I didn't recognize this earlier).

I suggest to download and install TurboPrint 2.18 from http://www.turboprint.info -> link "Download" - then you can also use my previous printer setup instructions.
zedonet
Site Admin
 
Posts: 1396
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am


Return to Installation



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron