Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post Reply
Yaourt
Posts: 5
Joined: Fri Nov 01, 2013 8:17 pm

Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by Yaourt » Fri Nov 01, 2013 8:30 pm

Hi,

Since I've upgraded my laptop & desktop from Ubuntu 13.04 to 13.10, I'm not able to print on my Canon Pixma IP 4700 plugged (USB) to my desktop.
Printing locally from my desktop works as usual, only network printing from my laptop is not working anymore.

I'm using tp 2.30-1 but also tried with 2.29, same result.

Various config & results :

Laptop - Ubuntu 13.04
Desktop - Ubuntu 12.10 / Ubuntu 13.04
==> Network printing was working like a charm

Laptop - Ubuntu 13.10
Desktop - Ubuntu 13.10
==> Nothing is printed, no error message in tp monitor, it looks like the job is cancelled at the end of the processing.

I noticed that the kind of log below is generated each time in /var/log/turboprint/print.log on the desktop.
If someone have any idea about what could be done to fix this, if I need to provide any other kind of information, don't hesitate !


I don't know if this could be usefull to detect the root cause of my issue, but here it is what is logged when I'm trying to print a test page:

Code: Select all

#######################################################
NEW PRINT JOB vendredi 1 novembre 2013, 21:13:51 (UTC+0100) (pstoturboprint 2.30-1)
job-id 1210
user tsauzedde
title TurboPrint Testpage
copies 1
options job-uuid=urn:uuid:e70f62a0-7da9-3fdc-44db-a6bb44e9f523 job-originating-host-name=192.168.0.9 time-at-creation=1383336830 time-at-processing=1383336831
file 
ppdfile /etc/cups/ppd/IP4700.ppd
queue IP4700
process info: uid=7(lp) gid=7(lp) groupes=7(lp)
test directory access:
drwxr-xr-x 2 root root 24576 nov.   1 13:54 /usr/share/turboprint/printers
	linux-gate.so.1 =>  (0xb7774000)
	libm.so.6 => /lib/i386-linux-gnu/libm.so.6 (0xb7713000)
	libc.so.6 => /lib/i386-linux-gnu/libc.so.6 (0xb755f000)
	/lib/ld-linux.so.2 (0xb7775000)
/usr/bin/tpprint -v2 -l/var/log/turboprint/print.log '--username=tsauzedde' '--ppdfile=/etc/cups/ppd/IP4700.ppd' --psfeatures  '---job-uuid=urn:uuid:e70f62a0-7da9-3fdc-44db-a6bb44e9f523' '---job-originating-host-name=192.168.0.9' '---time-at-creation=1383336830' '---time-at-processing=1383336831' /tmp/pstoturboprint17781.chunk /tmp/pstoturboprint17781.var
Searching PPD file and postscript header for options...
check_flag_file: opening /var/spool/turboprint/tsauzedde/prv/IP4700
check_flag_file: contents Canon_PIXMA_iP4700_TurboPrint
check_flag_file: opening /var/spool/turboprint/tsauzedde/sml/IP4700
----------- Start of var file -----------
PDFFILE=0
GSPPDFOUND=1
GSCOLORMODE=2
GSCOLORBITS=8
GSXDPI=600
GSYDPI=600
GSWIDTH=4960
GSHEIGHT=7015
TPWIDTH=8268
TPHEIGHT=11693
TPXOFFSET=0
TPYOFFSET=0
DUPLEXMEDIA=A4
DUPLEX=0
PREVIEW=2
NOPRINT=0
BORDERLESS=0
PVXDPI=87
PVYDPI=87
PVWIDTH=719
PVHEIGHT=1017
----------- End of var file -----------
tpstdin --parsedsc result=0
GSRESULT=GPL Ghostscript Zedo2 9.05 (2012-02-08) GSVERSION=Zedo GSZEDODEVICE=1
Setting INPUTFILE to /tmp/pstoturboprint17781.ps
Reading from /tmp/pstoturboprint17781.ps
GSCOMMANDLINE=gszedo -sDEVICE=zedo -dZCopies=1 -dZBits=24 -sZPixSize=4960x7015 -r600x600 -dSAFER -dNOPAUSE -dBATCH
TPCOMMANDLINE=/usr/bin/tpprint -a0 -e1 -s8268x11693 -p0x0 -v2 -l/var/log/turboprint/print.log  '---job-uuid=urn:uuid:e70f62a0-7da9-3fdc-44db-a6bb44e9f523' '---job-originating-host-name=192.168.0.9' '---time-at-creation=1383336830' '---time-at-processing=1383336831' '--ppdfile=/etc/cups/ppd/IP4700.ppd' --psheader=/tmp/pstoturboprint17781.chunk --jobid=1210 '--username=tsauzedde' '--title=TurboPrint Testpage'  --preview=/tmp/pstoturboprint17781.pvfifo
COMPLETEPIPE=gszedo -sDEVICE=zedo -dZCopies=1 -dZBits=24 -sZPixSize=4960x7015 -r600x600 -dSAFER -dNOPAUSE -dBATCH -sOutputFile=/tmp/pstoturboprint17781.fifo /tmp/pstoturboprint17781.ps >> /var/log/turboprint/print.log
PREVIEWPIPE=gszedo -sDEVICE=zedo -dZCopies=1 -dZBits=24 -sZPixSize=719x1017 -r87x87 -dSAFER -dNOPAUSE -dBATCH -sOutputFile=/tmp/pstoturboprint17781.pvfifo /tmp/pstoturboprint17781.ps >> /var/log/turboprint/print.log
----------- Start of print job -----------
starting child process
tpprint 2.30-1 x32 (10-MAY-2013) - TurboPrint printer driver
Copyright (C)ZEDOnet GmbH, Irsee, Germany. All rights reserved.
01-Nov-2013 21:13
PPD file: /etc/cups/ppd/IP4700.ppd
header file: /tmp/pstoturboprint17781.chunk
ERROR:
METAQUEU not found
/var/spool/turboprint/tsauzedde/zmf/1209.zmf
Searching PPD file and postscript header for options...
GPL Ghostscript Zedo2 9.05 (2012-02-08)
Copyright (C) 2010 Artifex Software, Inc.  All rights reserved.
This software comes with NO WARRANTY: see the file PUBLIC for details.
interpret_ps: no output file specified
::set_info_paths: setting preview file to /var/spool/turboprint/tsauzedde/zmf/1210.zmf
GPL Ghostscript Zedo2 9.05 (2012-02-08)
Copyright (C) 2010 Artifex Software, Inc.  All rights reserved.
This software comes with NO WARRANTY: see the file PUBLIC for details.
Error: /syntaxerror in -file-
Operand stack:

Execution stack:
   %interp_exit   .runexec2   --nostringval--   --nostringval--   --nostringval--   2   %stopped_push   --nostringval--   --nostringval--   --nostringval--   false   1   %stopped_push   1910   1   3   %oparray_pop   1909   1   3   %oparray_pop   1893   1   3   %oparray_pop   1787   1   3   %oparray_pop   --nostringval--   %errorexec_pop   .runexec2   --nostringval--   --nostringval--   --nostringval--   2   %stopped_push
Dictionary stack:
   --dict:1162/1684(ro)(G)--   --dict:0/20(G)--   --dict:77/200(L)--
Current allocation mode is local
Current file position is 641
pixmap_class::open: can't read magic header
print_page: end of input file
Report at end of pdrivecontrol_class::release_printer
23923 support::load_file_into_buffer(buffer)
Total memory usage=23923
child process terminated
------------ End of print job - result = 246 ------------
job cancelling procedure - TPPID=17807 GSPID=17809 PVPID=17808
------------ END of tpprint filter ------------

zedonet
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by zedonet » Fri Nov 08, 2013 11:25 am

Hello,

I am not sure if it is
- a network problem (e.g. that network printing must be enabled on your desktop computer)
- or a problem with the TurboPrint installation on your Laptop.

The log file

Code: Select all

/syntaxerror in -file-
seems to indicate that the print job (a file with "postscript" commands that is sent to the print queue) is corrupt.
However this doesn't make much sense as you printed a test page.

Can you please try

1) to print a "nozzle check" test page from your laptop (TurboPrint Control -> Toolbox -> Nozzle check)
the nozzle check command sends Canon printer codes, not postscript commands.

2) to attach the printer directly to the USB port of your laptop and try if you can print

Yaourt
Posts: 5
Joined: Fri Nov 01, 2013 8:17 pm

Re: Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by Yaourt » Sat Nov 09, 2013 9:55 am

So I did what you have requested

- remote nozzle check, from my laptop with the printer still connected to the desktop : it works !!!

- local printing from my laptop (and on my desktop), with the printer connected directly to the pc : it works also !

I didn't wrote that my desktop is a 32-bit ubuntu 13.10 while my laptop is a 64-bit one.
I don't know if this is important, but just be sure that I gave all the info....

Is there anything else I can do ?
Do you want me to check / test something else ?

Thanks

zedonet
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by zedonet » Tue Nov 19, 2013 11:33 am

Thank you for trying!

Did you also succeed in printing the TurboPrint test page when your printer was attached to your laptop via USB?

Can you please also print to set up the network print queue again on your laptop and then print the other test page (TurboPrint Control -> Toolbox -> Testpage -> Demo page A4)?

Yaourt
Posts: 5
Joined: Fri Nov 01, 2013 8:17 pm

Re: Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by Yaourt » Mon Jan 06, 2014 9:04 pm

First of all, I wish you all the best for 2014 !

Now, let's resume the investigations.

To cut a long story short :
All "local" operations are working well (when the printer is connected to USB).
All "remote" operations are failing, except nozzle check (when the printer is accessed thru the network)

I've tested something else:
A HP proliant microserver, Debian wheezy 64bits, with the printer connected to it (USB) and turboprint installed.
All local operation are working.

An old Debian squeeze (running on virtualbox on my desktop), 32 bits and turboprint installed.
All remote (network) operations are working !!!

My feeling : there is something wrong in Ubuntu 13.10 !!!

I'm curious to know if anyone else is able to use Ubuntu 13.10 to print to a remote printer connected to another box ?!?

How can I help to tackle this weird issue ?

Yaourt
Posts: 5
Joined: Fri Nov 01, 2013 8:17 pm

Re: Network printing from Ubuntu 13.10 does not work anymore

Post by Yaourt » Mon Jan 13, 2014 9:08 am

I confirm, there is something wrong when the "client", is a Ubuntu 13.10 ...

I've tested the following :
The printer is connected to a Debian Wheezy 64bits box.

On my laptop, I've created 2 virtuals machines with virtualbox, and I tried to print the demo page :
- VM with fresh Debian wheezy 64bits ==> works fine
- VM with fresh Ubuntu 13.10 64 bits ==> error in the log file, no printing performed

Post Reply