turboprint-startmonitor doesn't run

Linux distribution specific questions
Post Reply
Jiffy1111
Posts: 5
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:12 pm

turboprint-startmonitor doesn't run

Post by Jiffy1111 » Sun Jul 11, 2021 7:42 pm

Hi,
I am running TurboPrint 2.50-1 on 64 bit Arch and the monitor will not run.
Everything else seems to work.
I receive the following error when I try to launch it from the command line:

Code: Select all

/usr/lib/turboprint/turboprint-startmonitor
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/turboprint/appindicator/tpapplet.py", line 3, in <module>
    from gi.repository import Gtk as gtk
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/gi/importer.py", line 146, in load_module
    dynamic_module = load_overrides(introspection_module)
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/gi/overrides/__init__.py", line 118, in load_overrides
    override_mod = importlib.import_module(override_package_name)
  File "/usr/lib/python2.7/importlib/__init__.py", line 37, in import_module
    __import__(name)
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/gi/overrides/Gtk.py", line 173, in <module>
    class Container(Gtk.Container, Widget):
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/gi/module.py", line 132, in __getattr__
    self.__name__, name))
AttributeError: 'gi.repository.Gtk' object has no attribute 'Container'

Code: Select all

/usr/bin/python2 --version
Python 2.7.18
Since Python 2 has been end of life for awhile now, will you be upgrading to utilize python 3 in the near future?
Thank you

Jiffy1111
Posts: 5
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:12 pm

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by Jiffy1111 » Tue Jul 20, 2021 11:21 pm

Hi, any news/update?
Thank you.

zedonet
Site Admin
Posts: 1999
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by zedonet » Wed Jul 21, 2021 8:26 am

Hallo Jiffy111,

can you start TurboPrint-Monitor by clicking on the "TurboPrint-Monitor" Desktop icon or from TurboPrint Control with the "Status Monitor" button?
The "startmonitor" script that you called is not really suited for that purpose as it also tries to copy desktop applets into system folders. Your error messages are all related to the applets.
In case TurboPrint Monitor says "TurboPrint Daemon not started", also check in TurboPrint Control if the "TurboPrint Monitor - start daemon when booting" option is activated.

Jiffy1111
Posts: 5
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:12 pm

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by Jiffy1111 » Thu Jul 22, 2021 6:05 pm

It does start from the menu, but I do not have the tray applet/notification icon anymore.
I guess that is the real problem I was trying to express.

zedonet
Site Admin
Posts: 1999
Joined: Fri Oct 06, 2006 8:02 am

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by zedonet » Mon Jul 26, 2021 2:50 pm

The Applet is just a small add-on to TurboPrint and not supported on all Linux systems where TurboPrint works. A reason is the variety of different Desktop types and variations which would need adaptions or own versions of the applet.

Jiffy1111
Posts: 5
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:12 pm

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by Jiffy1111 » Tue Jul 27, 2021 2:08 pm

Ok, but it has been working for me on Arch since I purchased this, and that was about three years ago.
I'm guessing a recent update broke it, but I didn't notice it right away.

Jiffy1111
Posts: 5
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:12 pm

Re: turboprint-startmonitor doesn't run

Post by Jiffy1111 » Fri Oct 22, 2021 10:26 am

Hi, any news/update?
Thank you.

Post Reply